‘Merkelig vær i Tokyo’, av Hiromi Kawakami

merkelig vær

Merkelig vær i Tokyo ble opprinnelig publisert i Japan i 2001, og ble utgitt i Norge i 2015. Den er oversatt til norsk av Magne Tørring.

Vi følger hovedpersonen Tsukiko. Hun er en karrieredreven kvinne på 37 år fra Tokyo. Mesteparten av dagen tilbringer hun på kontoret, og ettermiddagen på bar, hvor hun drikker øl eller sake og ser på TV-sendt sport. Hun er enslig, og har ikke vært gift. En dag møter hun på sin gamle skolelærer, Sensei Harutsuna Matsumoto, som hun gjennom boken kaller simpelthen Sensei. De møtes på samme bar og begynner å prate og reflektere over gamle dager. Etter hvert begynner de å tilbringe mer og mer tid sammen – i begynnelsen via tilfeldige møter – men gradvis blir de bedre kjent med hverandre, følelsene deres for hverandre øker, og før de (bokstavelig talt) vet ordet av det finner de seg i et gjensidig forhold.

Tsukiko besitter en sosial likegyldig over seg, men har allikevel en jordnær personlighet og hun er ikke redd for å gå sine egne veier i livet. Koblet opp mot Senseis romantiske og filosoferende kveruleringer er møtene og samhandlingen mellom disse to en underholdende, morsom og frisk litterær begivenhet. Dialogene kan ta for seg både store, tunge temaer (som for eksempel gammel Japansk diktning) og ting som er mer hverdagslig og håndfast (som måter å lage suppe av sopp på), men forholder seg hele tiden lett og interessant.

Boken er både hverdagslig og rørende. Den viser hvordan intimitet og følelser kan oppstå uplanlagt og fra de minst ventende situasjoner. Det er et tillegg til, et fersk innblikk i, den japanske samtidslitteraturen, og et tilgjengelig alternativ til den populære forfatteren Haruki Murakami. En umiddelbar sammenligning, som jeg ble gjort oppmerksom på takket være bokens omslag, er med filmen Lost in Translation, som også omhandler et kjærlighetsforhold mellom to personer i ulik livsfase satt i Tokyo. Boken er humørfylt, rørende og er en gjenkjennelig, hverdagslig historie om kjærlighet og ensomhet. Det tilføyer et forsøk på å definere kjærlighet; å kunne være alene sammen.

~melk

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s